Kleuradvies met verlichtingsplan

Een tijdje terug kwam ik met iemand in gesprek die vertelde dat ze de benedenverdieping ging verbouwen. Ze kwam er niet echt uit welke kleuren ze nou wilde gaan gebruiken. Ze gaf ook aan dat ze graag wilde dat de verlichting na de verbouwing klopte. En de raambekleding zou ze ook graag vervangen, maar wat was er allemaal mogelijk? Ik gaf aan dat ik haar daar bij kon helpen en zo maakten we een afspraak voor een intakegesprek bij haar thuis.

Tijdens dit gesprek bekeken we de lichtinval en de verschillende functies van de ruimte en probeerde ik te bepalen welke sfeer ze graag terug wilde zien. We bekeken ook de huidige verlichting en bespraken de wensen op dat gebied. De raambekleding was aan vervanging toe. Niet omdat het niet goed meer was maar omdat de keuze tijdens de verhuizing heel lastig was door de kantel/kiepramen en ze dus maar iets gekozen hebben wat praktisch was. Uiteindelijk stoort dat toch en wil ze nu graag een passende oplossing.

Samen bepaalden we de kleuren voor de verschillende muren. Verder nam ik alle maten op en maakte ik voldoende foto’s van de raamkozijnen zodat ik hier een goed advies voor kon gaan maken.

Hieronder laat ik een gedeelte van het uiteindelijke plan zien om een idee te geven van de inhoud van een kleuradvies.

01

Moodboard

Zoals je op het moodboard kunt zien koos ik  voor een natuurlijk kleurpalet met een toevoeging van zwart. Dit omdat er tijdens de verbouwing een nieuwe zwart metalen deur geplaatst zal worden. Het contrast tussen het vergrijsde groen en het zwarte metaal zorgt voor een goede balans qua sfeer. Een cognackleurige bank zou heel mooi bij dit geheel passen, en voor de accessoires zoals kussens en plaids kun je kiezen voor een mooie zachtgroene kleur. Om de lichte sfeer die ze graag terug willen zien te behouden heb ik gekozen voor een aantal fris witte muren.

02

Kleuradvies met plattegrond

Ik maakte een schets van de plattegrond waarop precies staat aangegeven welke kleur waar mag komen. Deze afbeelding kun je zo aan de schilder geven zodat hij precies weet wat de bedoeling is.

03

Verlichtingsplan

Op deze verlichtingsplattegrond kun je terug vinden waar de lampen aangesloten moeten worden. Ik heb voor dit plan gekozen voor twee soorten verlichting, wandspots en plafondspots. Wel beide met dezelfde afwerking en uitstraling om een eenheid te creeeren. Door deze twee soorten verlichting te combineren maak je gebruik van indirect en direct licht en is de ruimte altijd prettig én gericht verlicht.

Toevoeging september 2019:

Dit advies is afgelopen zomer uitgevoerd en daar ontving ik nu een aantal foto’s van. Wat is het mooi geworden! Ze zijn er zelf gelukkig ook heel erg blij mee en gaan komende tijd nog aan de slag met de laatste spullen, zoals een vloerkleed, om de kamer verder aan te kleden.

Wat vinden jullie van het eindresultaat?